כשהתירו אמירה לנכרי בשבת - האם יש לתת לנכרי שכר עבור מלאכתו?
תשובה:
כשהתירו אמירה לנכרי לעשות מלאכה האסורה מן התורה. או כשהתירו אמירה לנכרי לעשות מלאכה האסורה מדרבנן, כגון לצורך קטן, או חולה קצת, או צורך הרבה - התירו אמירה ממש, ולא רק לרמוז לו.
ובמקרים אלו אין צורך לתת לנכרי דבר מה, עבור המלאכה שעושה [אלא אם כן יודעים שעושה זאת על דעת לקבל טובת הנאה, שבזה צריך לתת לו, שהרי אסור להטעות גוי ולא לגנוב דעתו. ראה שולחן ערוך (חו"מ סימן שמח סעיף ב) ובנושאי כלי השולחן ערוך שם].
במקרים שלא הותרה בהם אמירה מפורשת לנכרי, אלא רק רמיזה, כגון במקרה שהנכרי עושה מלאכה שלא נהנה הישראל בגופו מהמלאכה, שרק מוסיף תוספת אורה, או שרק מתקן מעט את האור הקיים. ויש שהתירו גם כשיש אור בחדר שמפריע לישון לומר לגוי דרך סיפור שרוצים לישון בחדר והאור מפריע לישון והוא יבין ויכבה. או כשהאור של הבוילר או התנור דולק וחושש מכך, יכול לגרום שנכרי יכבה דרך סיפור - בכל זה התירו לומר לנכרי בדרך רמז, שאומר לנכרי בדרך סיפור "איני יכול לקרוא לאור הנר שאין אורו יפה", ומבין הנכרי שיש לתקן את הנר.
ובמקרים אלו שאין היתר אמירה, אלא רק היתר לרמוז לנכרי דרך סיפור, יש צורך לתת לנכרי דבר מה עבור מלאכתו, ובזה נחשב שהגוי עושה את המלאכה לעצמו עבור השכר שנותנים לו. ואם לא נותנים לו דבר מה עבור מלאכתו, צריכים למחות בו שלא יעשה מלאכה עבור ישראל.
האם מותר לומר או לרמוז לקטן לעשות מלאכה האסורה בשבת?
תשובה:
אין לבקש או לרמוז לקטן לעשות מלאכה בשבת, ואפילו אם הקטן פחות מגיל חינוך.
גם קטן שאין מבקשים ממנו, והוא עושה את המלאכה בעצמו, אך הוא יודע וחש, שנוח לו לאב שתיעשה מלאכה זו על ידו - הדבר אסור, ויש למנוע מן הקטן לעשות זאת.
רק אם הקטנים עושים את המלאכה לפי תומם ועל דעת עצמם בלבד - מותר לגדול להנות מכך.
אם מדובר בילד קטן מאוד, שאין בו דעה כלל, לא לעשות לדעת עצמו ולא לעשות לדעת אביו, ורוצים להעמידו קרוב למתג החשמל, כדי שיכבה את האור בתנועות ידיו - יש להחמיר ולא לעשות זאת.
האם מותר להדליק נרות שבת מנר לנר, באופן ישיר, או על ידי גפרור?
תשובה:
הדלקת נרות שבת מנר לנר הנעשית באופן ישיר ללא קיסם - מותרת.
הדלקת נרות שבת מנר לנר הנעשית על ידי קיסם – חלקו הראשונים בדבר.
השולחן ערוך פסק לאסור. והרמ"א פסק להתיר.
אמנם במשנה ברורה פסק, שאף לדברי הרמ"א, יש להחמיר ולאסור בהדלקה על ידי קיסם.
לכך הלכה למעשה, הדלקת נרות שבת מנר לנר הנעשית על ידי קיסם – יש לאסור
לכתחילה ראוי לכבס עד יום חמישי, ואולי אף ראוי לכבס ביום חמישי עצמו בדווקא לכבוד שבת קודש.אך מותר בוודאי לכבס גם ביום שישי, משום שבימינו הטרחה מועטה בכיבוס